Friday, April 28, 2017

Utva 65

Postavioadmin na јун - 23 - 2012 KOMENTAR

Utva 65 ili Utva 65 privrednik je avion jednosed , sa klipnim motorom , kojeg je proizvela Fabrika aviona iz Pančeva ( bivša SFRJ , danas Srbija ) . Utva -65 Privrednik je civilni avion koji se koristio za poljoprivredne radove .

Opis

Utva -65 je niskokrilac sa fiksnim stajnim trapom koji se ne može uvlačiti . Pokreće je jedan šestocilindrični Lucoming ( engl. Licoming ) GO – 480 – B1A6 motor koji može razviti brzinu od 235 km / h . Avion je prvi put poletio 1965 . Pilotska kabina je izdignuta zbog bolje preglednosti ( vidljivosti ) i većeg unutrašnjeg prostora , a krila su pojačana spajanjem sa trupom pomoću produžetka .
1967 . je razvijena i snažnija verzija aviona Utva 67 Privrednik 2 . Imala je redizajnirani trup , veći kapacitet za nošenje različitih sredstava i novi Lucoming osmocilindrični IO – 720 – A1A motor sa maksimalnom brzinom od 284 km / h . Utva -65 je uglavnom letela u različitim poljoprivrednim avijacijskim zadrugama , a korištena je za zaprašivanje polja i komaraca . Danas više nijedan avion nije u upotrebi .

Авион 251

Postavioadmin na јун - 21 - 2012 KOMENTAR

Avion 251 je školski avion , jedan među prvima projektovanim , razvijenim i proizvedenim , posle Drugog svetsko rata . Ovaj Jugoslovenski avion je poznat pod nazivima Utva 251 BC -3 ili popularno ( Utva Trojka ) . Pored osnovne namene za obuku pilota , ima i namenu turističko – sportskog aviona .

Projekat i razvoj
“ Trojku “ su projektovali Boris Cijan i Đorđe Petković ( » Brale «) , a prototipski razvoj je realizovan u Ikarusu , pod oznakom Ikarus 251 . Nakon uspešnog ispitivanja u letu , u Vazduhoplovnoopitnom centru , serijska proizvodnja je realizovana u Utvi , pod oznakom 251 Trojka . Ukupno je proizvedeno 80 aviona , ovog tipa , a s njima su bili opremani JRV i aeroklubovi vazduhoplovnog saveza Jugoslavije , u vremenskom periodu od 1948 . do 1952 . godine.

Utva C -3 je niskokrilac sa fiksnim stajnim organima , a namena joj je primarna obuka pilota JRV – a ali i aeroklubova . Serijskom avionu , u odnosu na prototip , je podignut krov kabine za debljinu sedećeg padobrana . Avion je opremljen s jednim klipnim motorom Valter Mikron 3 , od 65 konjskih snaga , omogućavajući avionu maksimalnu brzinu , od oko 120 km / h.

 

Aero -3

Postavioadmin na јун - 21 - 2012 KOMENTAR

Razvoj

Aero -3 je projektovan na osnovu taktičko – tehničkih – zahteva ( TTZ – a ) Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva kao zamena za Aero -2 , u nameni za početno i osnovno školovanje i obuku pilota . Projektovao ga je dipl . ing . Đorđe Petković . Proizvedeno je 110 primeraka u fabrici aviona Utva i u JRV su bili u upotrebi od 1956 do 1964 . godine . Posle toga su predati na upotrebu Vazduhoplovnom Savezu Jugoslavije , gde su korišćeni kao avioni za osnovnu obuku pilota , sve do zamene sa Utvom 75 .

Opis

Aero -3 je niskokrilac sa sedištima za učenika i nastavnika u tandemu , sa zatvorenom kabinom . Stajni trap je neuvlačeći , s točkom na repu . Osnovna konstrukcija je monokok od drveta . Duž razmaha krila , uvedeno je aerodinamičko i geometrisko vitoperanje aeroprofila , čime je poboljšano ponašanje u prevučenom letu .
Sličan avion je : de Haviland Čipmunk ( de Havilland Chipmunk )

 

 

Ikarus 212

Postavioadmin na јун - 21 - 2012 KOMENTAR

Ikarus 212/Utva 212 je jugoslovenski , jednomotorni jedniokrilni niskokrilac drvene konstrukcije sa uvlačećim stajnim trapom čiji je prototip u fabrici Ikarus završen 1948 . godine a serijski proizvođen u Utvi iz Pančeva od 1950 do 1955 . godine

Projektovanje i razvoj

Ovaj avion su projektovali konstruktori Ilić , Zrnić i Popović , a prototip je napravljen u Ikarusu . Avion je bio potpuno drvene konstrukcije niskokrilac sa ugrađenim linijskim motorom Rendžer . Imao je uvlačeći stajni trap tipa tricikl . Avion je bio dvosed sa zatvorenom kabinom u kojoj su sedeli jedan iza drugog instruktor i učenik .

Operativno korišćenje

Serijska proizvodnja ovog aviona se odvijala u Fabrici aviona Utva iz Pančeva u periodu od 1950 do 1955 . godine . Popularan naziv ovog aviona je bio Utva 212 . Ukupno je napravljeno 60 primeraka ovih aviona i svi su se koristili za prelaznu obuku pilota u ratnom vazduhoplovstvu Jugoslavije dok ih nisu zamenili moderniji avioni metalne konstrukcije Ikarus / SOKO 522 sa Prat Vitni radijalnim motorom .

Opšte karakteristike


Motor – 1 k 330 kV Rendžer SVG – 770C – B1
Elisa – dvokraka promenljivog koraka ,
Razmah krila – 11,00 m ,
Površina krila – 21,90 m²
Dužina aviona – 9,32 m ,
Visina aviona – 3,58 m ,
Težina praznog aviona – 1.300 kg
Maksimalna poletna težinalj – 2.400 kg
Posada – 2 člana .
Naoružanje – 2 mitraljeza 7,92 mm, 2 i lake bombe po 50 kg ispod krila
Stajni trap – uvlačeći

Performanse


Maksimalna brzina – 287 km / h
Putna brzina – 242 km / h
Dolet – 920 km,
Plafon leta – 7.000 m

Avion 213

Postavioadmin na јун - 21 - 2012 KOMENTAR

Avion 213 pripada grupaciji “ prelaznih “ aviona , koji se koriste u školovanju pilota , posle početne obuke a pre prelaska na borbene avione . Toj grupaciji , pripadaju domaći avioni :
s klipnim motorom , 212 , 213 522 i
s mlaznim motorom , G -2 Galeb i G -4 Super Galeb
Avioni s klipnim motorom su ostali u ovoj nameni sve dok se nisu počeli uvoditi , u upotrebu , borbeni avioni s mlaznim motorom . Tada se moralo preći na prelazne avione s mlaznim motorom .
Na ovaj način je sačuvan sistem trostepenog školovanja pilota , koje je uspostvljeno 1946 . godine , s konkursom za razvoj prelaznog školskog aviona . Taj prilaz je iskustveno dokazan , kao ekonomičan , primenjuje se i sada . U ovakvom opredelenju je razvijen , neuspeo Avion 212 , čija je serijska proizvodnja brzo prekinuta .
Konstruktorska grupa , na čelu s inženjerima Ivanom Šoštarićem , Stevom Ćurićem , Stankom Marinkovićem i Mirkom Dabinovićem , pristupila je izradi projekta i razvoju aviona 213 .

Koncepcija

Konstruktori su imali na raspolaganju klipni , linijski motor Renger , s dvostepenim mehaničkim kompresorom . Motor je razvijao snagu od 382kv ( 520 KS ) . Mala čeona projekcija motora je omogućila oblikovanje trupa za mali čeoni otpor . Pri izboru materijala , za gradnju strukture aviona , konstruktori su se opredelili za drvo , pošto još nije postojala domaća proizvodnja aluminijuma . Ovaj izbor je bio praktičan i povoljan s aspekta mase strukture , ali je bio nepovoljan zbog malog veka trajanja . Odabrana je , polumonokok konstrukcija trupa i rešetka od drveta pokrivena lepenkom , za krilo . Površina , nisko postavljenog krila , je dobro usklađena s ostvarenom masom aviona . Usvojen je klasičan stajni trap s repnim točkom , s uvlačećim glavnim nogama .

Razvoj

Prvi prototip je razvijen sa stajnim trapom , čije se glavne noge uvlače u gondole na krilima , slično kao na sovjetskom avionu IL -2 . Posle prvih njegovih letova , promenjena je odluka i prešlo se na razvoj prototipa s normalnim uvlačenjem glavnih nogu stajnog trapa , u prostor korenog dela krila . Prototip 2 je ispitivan , na zemlji i u letu u Vazduhoplovnoopitnom centru . Sve letne karakteristike su mu ispunjavale američke norme USAF spec . No – 1815 – B . Pokazao se kao veoma pogodan za letenje . Po letačkim osobinama i ponašanju u akrobacijama nije zaostajao za američkim avionom Harvard .
Harvard je imao jači motor , s optimalnom snagom pri zemlji , a 213 na visini od 3000m , što je postignuto s kompresorom za napajanje karburatora s vazduhom [ 1 ] .
Kod aviona 213 je postignut povoljan odnos težine i površine krila , što je presudno za dobre letne karakteristike .

Serija

U fabrici aviona Utva , od 1951 . do 1955 . godine , proizvedeno je 275 primeraka aviona 213 . Ta proizvodnja je bila veoma kvalitetna , zahvaljujući prenosu znanja i iskustva od strane nemačkih inženjera , bivših ratnih zarobljenika [ 1 ] .
Avion 213 je bio veoma prihvaćen i na njemu je isškolovano više generacija pilota . Dugo bi se zadržao u operativnoj upotrebi da ga nije ograničavao kratak rok trajanja , zbog brzog propadanja , njegove strukture od drveta .

Naoružanje

Streljačko , 2 mitraljeza 7.92 mm MG -15 sa po 75 metaka svaki
Bombe , 4 bombe od 25 kg ili 2 bombe od 50 kg

Fabrika aviona Utva

Postavioadmin na јун - 20 - 2012 KOMENTAR

Utva je fabrika aviona u Pančevu blizu Beograda . Poznata je po proizvodnji lakih , sportskih aviona i aviona za obuku .

 

Utva 65

Utva 65 ili Utva 65 privrednik je avion jednosed , sa klipnim motorom , kojeg je proizvela Fabrika aviona iz [...]

Авион 251

Avion 251 je školski avion , jedan među prvima projektovanim , razvijenim i proizvedenim , posle Drugog svetsko rata . [...]

Aero -3

Razvoj Aero -3 je projektovan na osnovu taktičko – tehničkih – zahteva ( TTZ – a ) Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva [...]

Ikarus 212

Ikarus 212/Utva 212 je jugoslovenski , jednomotorni jedniokrilni niskokrilac drvene konstrukcije sa uvlačećim stajnim trapom čiji je prototip u fabrici [...]